Alles wat je moet weten over verkoudheden en hoe ze aan te pakken

Niezen. Snotteren. Hoesten. Keelpijn. Je weet wanneer je verkouden bent en – nee – aangenaam is het niet. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door virussen die zorgen voor een ontsteking van het slijmvlies in je neus en keel. Maar hoe kan je een verkoudheid voorkomen? En vooral hoe ben je snel weer van je verkoudheid verlost. Hieronder een paar tips.

Tip! In geval van keelpijn kunnen klachten verminderd worden door de keel te bevochtigen door met een fysiologische zoutoplossing 4x per dag te gorgelen of door te zuigen op een snoepje of dropje. Aanraders zijn de producten ‘La Drome Propolis’.

Voorkomen is beter dan genezen

Zorg dat je een stevige weerstand hebt opgebouwd zodat virussen geen kans maken. Dit betekent dat met een evenwichtige mix van gezond eten, bewegen en regelmatig ontspannen virussen minder kans maken.

Neem voldoende rust. Het klinkt als een cliché, maar er zit absoluut een grond van waarheid in. Je lichaam kan extra rust gebruiken om zich te wapenen tegen de virussen die voor de verkoudheid zorgen.

Als virussen in één ding goed zijn, dan is het zich razendsnel verspreiden. Een goede hygiëne kan een besmetting voorkomen. Regelmatig je handen wassen bijvoorbeeld is geen overbodige luxe. Ook de lakens op je bed vervangen en iets vaker dan anders een propere pyjama aantrekken kan het verschil maken.

Tip! ‘Probisana Hand Gel’ van Chrisal is een milieubevorderende probiotische handgel voor de reiniging van de handen zonder water en het verlagen van het risico op ziektekiemen.

Zorg voor papieren zakdoekjes om te voorkomen dat virussen blijven ‘rondslingeren’ in een stoffen zakdoek.

Gooi het raam open als je verkouden bent. Of beter gezegd: laat af en toe wat verse buitenlucht in je huis binnen om op die manier virussen geen kans te geven zich rustig te nestelen in je lichaam.

Als virussen het te bont maken, komt het lymfestelsel in actie. Dit vereist evenwel dat het lichaam voldoende gehydrateerd is. Voldoende water drinken is de boodschap. Vermijd zeker koffie en alcohol als je verkouden bent.

Misverstanden

Er zijn ook heel wat misverstanden als het over verkoudheden gaat. Je krijgt een verkoudheid door virussen die via de neus of mond je lichaam binnendringen. Je voorkomt dit niet door je warm(er) te gaan kleden met het doel geen verkoudheid op te lopen. Je warm kleden, houdt dus helaas geen verkoudheid tegen.

Gezien een verkoudheid niet wordt veroorzaakt door bacteriën, is het niet nodig oom antibiotica te nemen. Daarmee zal je verkoudheid niet sneller verdwijnen.

Groen snot is een goed teken

Het klinkt misschien wat vies, maar als je bij het snuiten groen snot bespeurt, dan is dat een goed teken. Het zijn de witte bloedcellen die ten strijde trekken tegen de virussen in je lichaam en daarbij meer ijzer produceren dan normaal. Het extra ijzer in je lichaam zorgt voor de groenige kleur van het snot.

Verkoudheid bestrijden met een Eucalyptus-aromatherapie

De Eucalyptus is een boomsoort die je vooral in Australië vindt. De olie van de bladeren van deze boom hebben een helende kracht. Eucalyptus is heel doeltreffend om de luchtwegen vrij te maken.

Je kan de olie verdampen op het moment dat een verkoudheid of griep de kop opsteekt. Dit kan door aan een kom met heet water enkele druppels toe te voegen en daarna je hoofd onder een handdoek boven de kom te hangen. Het zal je ademhaling aanzienlijk verbeteren. Het alternatief is een aantal druppels olie op een zakdoek aanbrengen waar je dan regelmatig kan aan ‘snuiven’. Eucalyptus is uiteraard niet de enige olie met deze uitwerking. Ook bijvoorbeeld pepermunt heeft dit effect.

Tip! De ademhaling door neus en mond kan je eveneens verbeteren dankzij ‘La Drome Propolis neusspray’ en ‘LD Propolis Siroop’.

Honing en gember

Honing is uiteraard superlekker. Wie lust geen kopje thee met een scheut honing? Honing is dus niet alleen lekker, maar heeft ook gunstig effect op je herstel tijdens een verkoudheid. De antibacteriële werking van honing bestrijdt onder meer infecties. Ook van gember is bekend dat het ontstekingsremmend werkt. Een heerlijke gemberthee kan je met andere woorden op weg naar herstel helpen.

Vlierbessensiroop

Vlierbessen hebben de eigenschap het immuunsysteem te boosten. Vlierbessensiroop heeft bovendien een preventief karakter. Als je een verkoudheid voelt aanzetten, kan je met een paar theelepels siroop de schade beperken.

Wil je graag bijkomende informatie spring dan zeker in de winkel binnen. We helpen je graag verder.

Lees meer

Lentemoe? Dit doe je er aan in 7 tips.

Voorjaarsmoeheid kan verschillende oorzaken hebben, waaronder de overgang van het winter- naar het lenteseizoen, veranderingen in de hoeveelheid daglicht en een tekort

Bio is Duur!zaam

Een iets langere tekst… maar we maken keuzes. (in reactie op enkele opmerkingen) Bio is Duur-zaam! We krijgen de laatste tijd wel

Geef een reactie